Gajaliget
Geotermikus

A korszerű, költséghatékony és környezetbarát geotermikus energiát Nyugat-Európában már évtizedek óta használják. A geotermikus fűtésrendszer alkalmazása hazánkban is mindinkább elterjed a manapság jellemző gázár ingadozások, a klímaváltozás veszélye és az egyre tudatosabb energiatakarékosság miatt, valamint a kedvező földrajzi adottságoknak köszönhetően.

 

 

 

 

A geotermikus technológia működése

 

A föld hőjének hasznosítási elve azon alapszik, hogy a föld hőmérséklete megközelítőleg állandó, a felszíntől mért 2 méteres mélységben kb. 7-13 °C, és a föld belseje felé haladva folyamatosan nő. A talajban elhelyezett földszondák a mélyebb talajrétegek energiájának hasznosítására alkalmasak. A földbe 100 méter mélyre lefúrt földszondák a talaj hőmérsékleténél alacsonyabb fagyálló folyadékot keringetnek. A talajból a hőenergia a folyadékba áramlik, s ezt az energiát a felmelegedett folyadék egy hőszivattyúba szállítja. Ott lehűl, visszaáramlik a talajcsövekbe, és kezdődik elölről a folyamat.

 

A hőszivattyú fő elemei az elpárologtató, a kondenzátor, a kompresszor és a fojtó szelep, ami a nyomást szabályozza. Az elpárologtató a talajban helyezkedik el, és hűti a hűtőközeget, jelen esetben egy fagyálló folyadék-, míg a kondenzátor a ház fűtésrendszerének a vizét melegíti. A tulajdonképpeni megfizetendő energia a kompresszor működtetéséhez szükséges elektromos energia lesz. Mivel a tényleges hőt a hűtőközeg beszállítja, a kondenzátoron leadott hőmennyiség 3-4 szer több lehet, mint a kompresszor által felvett energia!

 

A lakásba bejutva a padlóban illetve a mennyezetben elhelyezett csővezetékekben áramlik a meleg víz, ami a felültek keresztül adja le a hőt a belső térnek.

 

A rendszer további előnye, hogy a folyamat megfordítható, így a melegebb hónapokban a geotermikus energia hűtésre is kiválóan alkalmazható!