Gajaliget

ÁLTALÁNOS MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ

a Székesfehérvár, Kelemen Béla utca 14/a. szám (5446/3. hrsz.)

GAJA LIGET TÁRSASHÁZ lakásaihoz

 

AZ INGATLAN JELLEMZŐI:

Az ingatlan címe:8000 Székesfehérvár, Kelemen Béla u. 14/a
Helyrajzi száma:5446/3
A telek területe:8866 m2
Beépített bruttó alapterület:  2657 m2
A telek beépítési foka:29,96 %
Zöldfelület:4177 m2 (47, 10 %)

 

A lakóépület alagsor, földszint + 5 emelet teraszos kialakítással, összesen 124 lakásos társasház.

 

TELEK LEÍRÁSA:

A telek Székesfehérváron, a Kelemen Béla utcában található. Teljes mértékben közművesített, dél-nyugati fekvésű, rálátással a Palotavárosi tavakra. Előtte, mellette nem beépíthető zöldterületek vannak, amik fokozzák a terület pihenőparkhoz kapcsolódó jellegét. Gépkocsival könnyen megközelíthető. A telek nagy értéke, hogy a belvároshoz viszonylag közel helyezkedik el, és gyalogosan is elérhető óvoda, iskola, bevásárló központ. Tömegközlekedési szempontból is kiváló a fekvése, mivel a távolsági és helyi buszjáratok megállóhelyei a közelben találhatóak.

 

AZ ÉPÜLET LEÍRÁSA:

 

Építés-műszaki alapadatok:

Előkert:7,00 m
Oldalkert:5,38 m
Beépítési mód:szabadon álló
Beépített bruttó alapterület:  lakás: 2392 m2 + fedett gk. tároló: 265 m2 = 2657 m2
Telek alapterülete:8866 m2
Beépítés foka:29,96 %
Zöldfelület:4177 m2 47,1 %
Földszint padlóvonal:± 0,00 m = + 185,45 Bf
Bejárati járdavonal:- 1,30 m Kelemen Béla utcai járdavonal + 107,15 Bf
Építmény magasság:12,24 m
Tetőidom:lapos tető kerámia burkolattal, zöldtetővel, műanyaglemez fedéssel

 

Az épület külső megjelenése:

Az épület modern, lapos tetős, teraszos megjelenése a mediterrán életstílus felidézésével közvetlen kapcsolatba hozza a házat a zöld környezetével. Műanyag nyílászárói, külső oldalon aranytölgy színben, fa pergolákkal hangulatossá teszik a ház külső megjelenését. A három színben vakolt homlokzati falak változatosan tagolják az egyébként impozáns méretű építményt.

 

Az épület belső kialakítása:

Az épület 5 lépcsőházas teraszház dél felé, a Palotavárosi tavak felé irányítva. A két sarkon fszt. + 5 emelet magas, középen fszt. + 3 emelet magas. Három lépcsőházban modern 8 személyes liftek segítik a közlekedést. A tó felőli két keresztszárny fszt. + 2 emelet magas, itt tágas, világos lépcsőházak találhatóak. Minden folyosó szakasz kap természetes külső világítást, valamint szellőzést és a tűzvédelmi előírásoknak megfelelő vészkijáratot. Az épület udvarán fákkal, cserjékkel, virágokkal parkosított udvart alakítunk ki, ahol pihenőpadok, szökőkút és játszótér teszik kellemessé a szabadban tartózkodást.

 

Alagsor: Az alagsorban 92 állásos mélygarázs készült, a jobb helykihasználtság és balesetmentesség érdekében a kijelölt közlekedési útvonalak egyirányúak. A kapukat távirányító készülék működteti, amit minden parkolóhoz adunk. Itt kapnak helyet a lakók 43 db átlagosan 8 m2 alapterületű tárolói, továbbá a közösségi gépészeti helyiségek is.

 

Földszint: Minden lépcsőház rendelkezik a földszinteken babakocsi- és kerékpártárolóval, valamint a szeméttároló is itt kap helyet.

 

Emeletek: Kizárólag lakások épülnek, melyek alapterületei 30-156 m2-ig terjednek. Elosztás szempontjából 1 szobás garzonok, 1+1, 1+2, 2+2 félszobás lakások, és nagyméretű penthouse-ok jellemzik az ingatlant. Az 1+1 szobás/ félszobás, vagy annál nagyobb elrendezésű lakásoknál hálószoba, egy légtérben lévő konyha-nappali-étkező, közlekedőből nyíló fürdőszoba és külön kézmosóval ellátott WC lett kialakítva. A nagyobb lakásoknál a külön konyhák egybenyithatók a lakószobákkal. Több helyen háztartási helyiség, a szülői hálóhoz pedig külön fürdőszoba, gardrób készül. A lakásoknál figyeltünk arra, hogy a kedvező tájolás felé forduljanak, és különbejáratú szobákkal tettük lehetővé a magánszférák megőrzését. Szinte minden lakás rendelkezik egy olyan erkéllyel, ami nem tárolóként, hanem méretének köszönhetően igazi teraszként funkcionálhat. A nagyobb és a déli oldalon lévő lakásoknál extra méretű terasz lesz kialakítva burkolt és zöld felületekkel, részben pergolával árnyékolva. Figyeltünk arra, hogy ne legyen a lakások között intimitást zavaró átlátás.

 

Lakásszám:

LépcsőházakABCDEÖsszesen:
Földszint5557527
I. emelet4667427
II. emelet3667325
III. emelet 869 23
IV. emelet 7 8 15
V. emelet 3 4 7
Lépcsőház összesen:1235234212124

 

Az épület nettó alapterülete:

pince:2664,03 m2
földszint2145,81 m2
első emelet2013,37 m2
második emelet1880,18 m2
harmadik emelet1721,32 m2
negyedik emelet1209,42 m2
ötödik emelet935,95 m2
összesen:12.570,08 m2

 

ALKALMAZOTT SZERKEZETEK:

Alapozás:Kútalapozás, vízzáró vasbeton alaplemez.
Alagsori fal:Monolit 30 cm vastag vízzáró vasbeton, felül hőszigetelés.
Külső térelhatároló falak:Vázkitöltő falazat, 30 cm vastag kézi kerámia falazóelemből, 10 cm hőszigeteléssel ellátva.
Lakás elválasztó falak:54 dB hanggátlású falazat
Pillérek:Monolit vasbeton pillér méretezve
Födém:20 cm monolit vasbeton födém, méretezett vasalással.
Lépcső:Belső és külső monolit vasbeton lépcsők kerámia burkolattal.
Válaszfalak:8 cm gipsztégla
Homlokzati nyílászárók:Korszerű hőszigetelt műanyag nyílászárók, ötkamrás profillal, hőszigetelt két rétegű üvegezéssel, külső oldalon aranytölgy, belső oldalon fehér színben.
Belső nyílászárók:UTH tokos beltéri ajtók.
Burkolatok:A közlekedőkben, vizes helyiségekben kerámia burkolat, a szobákban laminált parketta, a tárolókban és a teremgarázsban gépi simítású vasbeton lemez.

 

NYÍLÁSZÁRÓK:

A külső nyílászárók korszerű műanyag ablakok és erkélyajtók hőszigetelt üvegezéssel (u=1,1 W/m2K). 5 kamrás profilrendszer, horganyzott idomacél merevítéssel, bukó-nyíló vasalattal kivitelezve. Külső felületük aranytölgy fóliával kialakított, belső oldalon fehér színűek. A redőny a kulcsrakész átadásnak nem része, de a redőny-előkészítés rendelkezésre áll, amibe utólag redőny és szúnyogháló is beépíthető. A beépíthető redőnyök színe a ház egységes megjelenése miatt nem választható, az kizárólag világos bézs lehet. A redőny palástjának anyaga alumínium és műanyag egyaránt lehet.

 

A lakások bejárati ajtói több ponton záródó, kitekintővel ellátott prémium minőségű biztonsági ajtók. A belső nyílászárók laminált felületű, utólag beépíthető beltéri ajtók palettából választható színekben. Tele ajtólappal, eloxált körrozettás kilincsgarnitúrával, küszöb nélkül.

 

BELSŐ FELÜLETEK, BURKOLATOK:

Az épületen belüli közös helyiségek (előtér, lépcsőház, tárolók stb.) falai diszperzit festésűek, a padlók gránitőrleményes lappal burkoltak. A lakások választható 1. kategóriás világos árnyalatú diszperzit festésűek. A vizes helyiségekben (közlekedők, fürdők, WC-k, konyhák) mázas kerámia padlóburkolat készül. A konyhákban az alsó és felső konyhaszekrények között csempeburkolat készül, a fürdőkben ajtómagasságig, a WC helyiségekben 1,60 m-ig. A nappalik, szobák, gardróbok laminált parketta burkolatot kapnak.

 

GÉPÉSZET:

 

Fűtésrendszer:

A geotermikus fűtésrendszer Nyugat- Európában már évtizedek óta elterjedt, környezetbarát, költséghatékony fűtési mód. A föld hőjének hasznosításával az egyre dráguló gáz (akár egyedi, akár távfűtési rendszerben történő) felhasználását váltja ki, így a fenntartási költségek akár 30-40 %-kal csökkenthetők! Az energia kinyerése nem függ az időjárástól, az év- és napszakoktól, és már 1,2 m mélységtől állandóan és ingyen a rendelkezésünkre áll. Elektromos áram csak a kinyert energia felszínre hozatalához és kisegítő berendezések működtetéséhez szükséges. A geotermikus fűtés környezetbarát, felhasználásával jelentősen csökkenthető a CO2 kibocsátás.

 

Folyadék/folyadék zárt rendszerű hőszivattyú működése:

A föld hőjének hasznosítási elve azon alapszik, hogy a föld hőmérséklete megközelítőleg állandó, a felszíntől mért 2 m-es mélységben kb. 7-13°C. A talajban elhelyezett földszondák a mélyebb talajrétegek energiájának hasznosítására alkalmasak. 75 méter mélyre földszondákat fúrnak le a földbe, melyben a talaj hőmérsékleténél alacsonyabb fagyálló folyadékot keringetnek. A talajból a hőenergia a folyadékba áramlik, s ezt az energiát a felmelegedett folyadék egy hőszivattyúba szállítja. Ott lehűl, és a talajcsövekbe áramlik vissza, és kezdődik elölről a folyamat.

A hőszivattyú alapelvét legjobban a hűtőszekrény működési elvével magyarázhatjuk. A hűtőközeg elpárolgása és kondenzálódása révén a hűtőszekrény belsejéből (hidegebb hely) hőt von el, s azt a hűtőszekrény környezetében (melegebb hely) adja le. Tehát a hidegebb helyről hőt szállít a melegebb helyre. A hőszivattyút egyszerűen megfogalmazva nevezhetjük „kifordított hűtőszekrénynek”, mert kívül hűt, belül pedig fűt.

A hőszivattyú fő elemei az elpárologtató, a kondenzátor, a kompresszor és a fojtószelep, ami a nyomást szabályozza. Az elpárologtató a talajban helyezkedik el, és hűti a hűtőközeget - jelen esetben egy fagyálló folyadék-, míg a kondenzátor a ház fűtésrendszerének a vizét melegíti. A tulajdonképpeni megfizetendő energia a kompresszor működtetéséhez szükséges elektromos energia lesz. Mivel a tényleges hőt a hűtőközeg beszállítja, a kondenzátoron leadott hőmennyiség 3-4 szer több lehet, mint a kompresszor által felvett energia!

A lakásba bejutva a padlóban illetve a mennyezetben elhelyezett csővezetékekben áramlik a meleg víz, ami a felületeken keresztül adja le a hőt a belső térnek.

A rendszerfolyamat megfordítható, a lakások téli fűtése nyáron hűtésre vált, így a klimatizáció a lakások alapfelszereltsége, minimális fenntartási költséggel!

 

A lakásokban a fürdőszobákban padlófűtés van, a melegburkolatos helyiségekben (nappalik, hálószobák) alkalmazott mennyezetfűtés (WAVIN Tempower CW-90 rendszer) pedig lehetővé teszi télen a fűtést, nyáron pedig a lakás hűtését igény szerint. (Nyáron a csövekben keringetett hideg víz biztosítja a klimatizálást).

 

A hőmérséklet szabályozása lakásonként, programozható termosztáttal történik, és minden fogyasztói egység külön mérőórával mérhető. Így Ön egy mozdulattal beállíthatja a kívánt hőfokot, és valóban annyit fizet, amennyit el is használt!

 

Használati melegvíz, szaniterek, egyéb gépészet:

A használati melegvíz előállítása lakásonként energiatakarékos villanybojlerrel történik.

 

A szaniterek I. osztályú, fehér színű berendezési tárgyak, keverőszelepes, karos csaptelepekkel. A mosdókagylók oldalfalra rögzített, takaróláb nélküli kivitelűek. A WC csészék fali kialakításúak, falba süllyesztett tartállyal. A fürdőkádak akril fehér kádak.

 

A fürdőszobákban vagy a háztartási helyiségekben egy mosógépkiállás található.

A gépészeti vezetékkiállások (mosogató, tűzhely) ledugózva, csatlakozásra kész állapotban kerülnek kiépítésre.

 

VILLANYSZERELÉS:

A lakásokban 1x32 A, a felső szinteken kialakított nagyobb lakásokban 3x16 A ill. 3x25 A elektromos áram kerül az alapárban kiépítésre.

A lakások bejáratainál falba süllyesztve elhelyezünk egy kétsoros lakáselosztót, melyben helyet biztosítunk egy túlfeszültség-védelmi és érintésvédelmi relé beépítéséhez.

A nagyobb területű lakásoknál a lakók igénye szerinti hálózat kialakítás készül.

 

Telefonhálózat:

Minden lépcsőház földszintjén az erősáramú berendezések mellett a gyengeáram részére is biztosítunk kiépítési lehetőséget. Minden lakásba egy telefon csatlakozási lehetőség kerül kiépítésre.

 

TV antenna hálózat:

Szintenként a közös védőcsőből a lakásokhoz vezetett kábelek kicsatlakozásához szerelvénydobozok kerültek beépítésre, mindhárom szolgáltató (UPC, DigiTV, T-HOME) ráköthetőségét biztosítva.

A lakásokban minden szobában egy TV csatlakozási lehetőség van.

 

Kaputelefon:

A lépcsőház külső bejáratától minden lakásba ki van építve a kaputelefon hálózat. A lakáskészülékek a bejárati ajtó mellett kerülnek elhelyezésre.

 

Riasztó hálózat:

A közösségi kiselosztóban biztosított a hálózat energia ellátása, de a lakáson belüli riasztórendszer nem része a kulcsrakész átadásnak.

 

KÖZÖS TULAJDONBA KERÜLŐ RÉSZEK:

 

A tulajdonostársak közös tulajdonában áll a felépítmény alatti 2.657 m2 nagyságú telek és az 6.209 m2 alapterületű udvar (kivéve belőlük a T01-től T43-ig bezárólag a tárolókat, a TG01-től TG91M-ig bezárólag a teremgarázst valamint az F01-től F16-ig bezárólag a fedett parkolókat , továbbá a P1-től P60-ig bezárólag a felszíni parkolókat, melyekre tulajdonos külön - ingatlan-nyilvántartáson kívüli - használati szerződést köt).

 

Közös tulajdonban állnak az alábbi helyiségek, építményrendszerek, berendezések és felszerelések, a műszaki leírásban szereplő, és a tervrajzokon feltüntetett következő épületrészei, tartozékai, felszerelései és berendezései:

 

 • Alap, felmenőfalak, teherhordó falszerkezetek, szellőző és kéménykürtők, az épületen belül és kívül a kiegészítő szerkezetekkel együtt.
 • Födémszerkezetek.
 • Minden külső bádogos szerkezet.
 • Teljes külső homlokzati és lábazati képzés.
 • Minden külső járda szerkezete és burkolata.
 • A főbejárati lépcső és rámpa.
 • A vízvezeték hálózat az ingatlan főmérőjétől a lakások almérőjéig.
 • Elektromos hálózat az albetétek mérőjéig.
 • Minden külső gépészeti műtárgy, akna, fedlapok.
 • Tetőszerkezet, héjazat a beépített szerkezetekkel együtt.
 • A közös helyiségeket kiszolgáló gépészeti rendszerek és azok szerelvényei.
 • A közös helyiségek határoló szerkezetei, nyílászárói, burkolatai, felületképzései.

 

A LAKÁSOK VÁLTOZTATÁSI ÉS MÓDOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI:

A vásárlóknak lehetősége van a megvásárolni kívánt ingatlan változtatására, ha az:

 • nem befolyásolja az épület külső megjelenését,
 • nem károsítja sem a köz, sem a magántulajdonban lévő ingatlan műszaki paramétereit, illetve külső megjelenését,
 • nem származik hátránya sem a jövőbeli vásárlóknak, sem bármely más harmadik félnek,
 • a vevő megfizette a módosításokhoz szükséges áttervezési, kivitelezési és egyéb költségeket.

 

A homlokzatra az egységes megjelenés miatt kizárólag az eladó által bemutatott bézs színű műanyag vagy aluminium redőny szerelhető fel.

 

VÁLASZTÁS A MEGADOTT ÉS BEMUTATOTT MINTAANYAGOKBÓL:

A vásárló választhat a megadott és bemutatott anyagokból. Eladó többletköltségeket nem számít fel abban az esetben, ha vevő saját maga által megnevezett anyagok beépítésével kapcsolatosan nem merül fel többletköltsége. A többletköltségek felmerülése esetén felek között a munka elvégzése előtt írásos megegyezés szükséges.

A lakások műszaki felszereltsége a fent részletezetteket tartalmazza. Semmiképpen sem tartoznak bele azonban a következők:

 • A belső függönyök és karnisok
 • A konyhabútor, beépített szekrények
 • A vizesblokkok fürdőszobai kiegészítő berendezési és piperetárgyai
 • A belső csillárok, világítótestek
 • Riasztórendszer
 • Redőnyök, szúnyoghálók

 

TÁJÉKOZTATÓ A STANDARD BERENDEZÉSI TÁRGYAKRÓL ÉS BURKOLATOKRÓL:

 • Fürdőszobai csempe és padló burkolat, konyhai csempe: A standard választható burkolat I. osztályú minőségű, normál méretű mázas kerámia burkolólapok, fugával rakva, díszítőelemek nélkül.
 • Szobák, nappalik, gardróbok padlóburkolata: 7 mm vastag, kopásálló laminált parketta, 32-es kopásállósággal.
 • Festés: A falak 1. kategóriás világos árnyalatú diszperziós festéssel készülnek. Ettől eltérő szín és festési mód esetén külön megállapodás szükséges.
 • Belső ajtók: Utólag beépíthető beltéri ajtók. Tele ajtólappal, dekor tokkal, elox körrozettás kilincsgarnitúrával, Vevő által mintadarabok alapján választott dekorfóliával.

EGYEDI IGÉNYEK: A TERVTŐL ÉS A MŰSZAKI LEÍRÁSTÓL ELTÉRŐ KIALAKÍTÁS, KÖLTSÉGEIT A VÉTELÁR NEM TARTALMAZZA. AMENNYIBEN A LAKÁSON BELÜLI GÉPÉSZETI, VILLAMOSSÁGI ÉS AZ EGYÉB ÉPÍTÉSZETI ADOTTSÁGOK LEHETŐVÉ TESZIK, ÚGY AZ ELTÉRŐ KIALAKÍTÁS AZ ELADÓVAL KÖTÖTT KÜLÖN MEGÁLLAPODÁS ÉS ELSZÁMOLÁS ALAPJÁN LEHETSÉGES.

EGYES LAKÁSOK IGÉNY SZERINT EMELT SZINTŰ SZERKEZETKÉSZ ÁLLAPOTBAN IS ELADÓK. EZ ESETBEN A MEGADOTT ÁRBÓL LEVONÁSRA KERÜL AZ ADOTT LAKÁSRA KALKULÁLT BEFEJEZÉSI KÖLTSÉG.

A LAKÁSOK EGY RÉSZE EXTRA FELSZERELÉSSEL (BEÉPÍTETT BÚTOROK, GÉPEK, LÁMPATESTEK, REDŐNY, SZÚNYOGHÁLÓ STB.) KERÜLT KIALAKÍTÁSRA, MELY KIALAKÍTÁS PLUSZKÖLTSÉGÉT A MEGHIRDETETT ELADÁSI ÁR TARTALMAZZA.