Gajaliget

MI A LAKÁST ADJUK – A FÖLD AZ ENERGIÁT

 

A geotermikus fűtésrendszer Nyugat- Európában már évtizedek óta elterjedt, környezetbarát, költséghatékony fűtési mód. A föld hőjének hasznosításával az egyre dráguló gáz (akár egyedi, akár távfűtési rendszerben történő) felhasználását váltja ki, így a fenntartási költségek akár 30-40 %-kal csökkenthetők! Az energia kinyerése nem függ az időjárástól, az év- és napszakoktól, és már 1,2 m mélységtől állandóan és ingyen a rendelkezésünkre áll. Elektromos áram csak a kinyert energia felszínre hozatalához és kisegítő berendezések működtetéséhez szükséges.

 

Ez a korszerű fűtési-hűtési rendszer a Gaja Liget társasház fő erénye és különlegessége. A fűtési költség az általában jellemző központi fűtéses panellakásokhoz képest rendkívül alacsony. A hőmérséklet termosztáttal történő egyedi szabályozásának köszönhetően a rezsiköltség folyamatosan ellenőrízhető illetve minimalizálható.

 

Miért is fizetne többet?

 

 

A közös költség tartalmazza:
 • Szemétszállítás
 • Épület-biztosítás
 • Nyomtatás, bank, postaköltség, könyvvizsgáló
 • Takarítás, parkgondozás
 • Karbantartás, ügyelet
 • Közös képviselő
 • Tűzjelző karbantartás, átjelzés, kamera-rendszer
 • Közös víz- és áramdíj
 • Felújítási tartalék alap (25 Ft/m2)
 • Fűtési és hűtési áramdíj (!)
 • Lift karbantartás és vészjelzés, ügyelet

A költségelemek a már hasonló elven működő társasházak költségvetése alapján, az épület sajátosságait, a szerkezet, szigetelés és nyílászárók hőtechnikai paramétereit figyelembe véve, mai (piaci) szolgáltatói díjak alapján kerülnek meghatározásra, mely költségeket az infláció, a gazdasági-pénzügyi folyamatok, ÁFA kulcs stb. befolyásolhatják a társasház működése során.

 

Mélygarázs tulajdonosok esetében az éves pluszköltség (CO jelzés karbantartás, automata kapu karbantartás díja) a garázstulajdonosok arányában kerül megosztásra.

 

Azokban a lépcsőházakban, ahol nincs lift, illetve azon lakások esetében, ahol jelentős a nem lakott terület (terasz, zöldtető), ott nem jelentkezik költségelem!

 

Fontos!

 

A fűtési és hűtési áramdíj magában foglalja a hőszivattyú működését - emiatt 30% áramdíj-átalány kerül meghatározásra, valamint a lakások fűtését és nyáron hűtését is (mely áramdíj az egyedi – lakásonként mért – fogyasztás alapján kerül megfizetésre).

 

A fűtési és hűtési díj meghatározása és havonkénti lebontása a lakásokon belül télen 23 °C-ra való felfűtést, nyáron 25 °C-ra történő lehűtést optimálisnak tekintve, több éves külső átlaghőmérsékletet alapul véve történik. A hűtésnél a külső levegőhőmérséklettől max. 7 °C-kal való csökkentés tekinthető optimálisnak, részben ennyi az a hőmérséklet különbség, melyet az emberi szervezet könnyen elvisel, részben pedig költségmegtakarítási szempontok miatt. (A termosztát beállítása erősen lakófüggő; ha nem a normál igénybevétel történik a fűtésnél és hűtésnél, akkor a közös költség közel 50%-át kitevő áramdíj a kalkulált adatoktól jelentősen eltérhet.)

 

Érvek számokban

 

Példa egy átlagos - 66 m2 alapterületű - liftes lakás előzetesen kalkulált havi közös költségének számítására:

 

Szemétszállítás885 Ft
Épület-biztosítás322 Ft
Bank- és postaktg.201 Ft
Könyvvizsgáló201 Ft
Takarítás925 Ft
Park-karbantartás1 331 Ft
Karbantartás, ügyelet820 Ft
Közös képviselő1 359 Ft
Kémény0 Ft
Tűzjelző483 Ft
Kamera-rendszer1 013 Ft
Közösvíz 24 Ft
Közös villany426 Ft
Felújítási tartalék alap1 644 Ft
Hőszivattyú teljesítmény-díj1 971 Ft
Lift1 100 Ft
Összesen12 705 Ft
Fűtés/hűtés*5 615 Ft
Mindösszesen18 320 Ft

 

 

*Előzetesen kalkulált adat. A tényleges fűtési illetve hűtési díj havonta - a lakás egyedi hőmennyiségmérőjének leolvasása alapján – kerül meghatározásra.